Než jsme se vydali do divočiny, proběhla zastávku u místního jezera a nácvik záchrany. Mají tady trochu jinší kanoe než naše vydry, jsou mnohem širší, nevim jestli i delší a šprajc mají anatomicky tvarovaný přímo na krk. To byl první úkol - každý norský vodák se naučí sám si nosit svojí loď, a tak jsme se proměnili v chodící hříbky. Nejhorší je dostat tu loď nahoru, pak už vás to jenom děsně řeže do krku, ale to se dá :-)
Nejdřív jsme se učili každý v singlu základní záběry, jeden kormidelnický chvat je celkem zajímavý - místo abych držela směr lodi tím, že pokaždé malinko ulomím a tak si stočim lo%d na svou stranu, oni dělají takový zvláštní pohyb zápěstím, prej jak když startuješ auto, ale to mně, velký řidičce moc nepřijde. Prostě jako zyvřou zápěstí dovnitř, tim to pádlo otočej k lodi jako druhym listem, než jsme zvyklí my, ono se to nepatrně stočí a pravdou je, že to tolik nebrzdí loď. Ale úplně přirozenej pohyb to teda neni.
Na souši proběhly teoretické instrukce a záchraně cvaknuté lodi z vody, což tady vzhledem k tomu, že dost pádlujou na jezerech, je docela dobrý umět. Rozdělování posádek nemohlo dopadnout jinak, než že jsem nafásla Willyho, takže srandy bylo dost. Navlíkli jsme se do šusťáků a nepromokavejch bund, Willy sundal žabky a šlo se na věc. Kupodivu ta voda nebyla zas až tak studená, ale opět jsem si potvrdila, že cvaknout se schválně je prostě divný.
ideální počasí na koupačku |
Po tradiční siestě jsme se přesunuli asi 150 km na sever, kde jsme si zřídili kemp pro následující dva večery.
Oprášila jsem své minimum rybářských dovedností, chytali jsme na mušku, ale chytili pendrek. Ono když běhá po břehu rozeřvanej Španěl, tak bejt tou rybou, taky bych se těm místům radši vyhla...
Absolvovali jsme jeden delší výlet po přilehlých jezerech, mezi některými se dalo projet potůčkem, na některá jsme to kousek přetáhli po souši, ale bylo to dost pěkný. Mohla jsem jet v singlu a užít si pořádnej protivichr sama. Když jsem hold ta adventurous woman (čti edventurous) :-)
Věnovali jsme spoustu času netradičním způsobům vaření - sob ze seetňáčku docela mňamka. A další den jsme postavili troubu, v patře odle topíš, nahoře pečeš. Bohužel nás nenapadlo, že bez plechu se tam ta veliká pizza bude dost blbě strkat, když je všude okolo asi tak 250 stupňů, a tak se nám malinko polámala...
přírodní trouba |
ale chuťově byla dobrá :-) |
a dobrou noc |
Žádné komentáře:
Okomentovat